1 EUR - 4.6540 RON      1 USD - 0.1481 RON      1 GBP - 5.1867 RON      1 CHF - 4.1341 RON      1 XAU - 4.1197 RON Luni, 17 Decembrie 2018
     HOME     
     LOCALE     
     NATIONALE     
     INTERNATIONALE     
     PERSOANE     
     ALTELE     

PERSOANE
Deputatul PNL Adrian Oros, despre pesta porcină: Incompetența și interesele de la vârful Guvernului PSD- ALDE pun în pericol securitatea alimentară a României

Deputatul de Cluj Adrian Oros, vicepreședinte PNL, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie alimentară şi Servicii specifice din Camera Deputaților, s-a aflat azi la Satu Mare. 

Oros a vorbit despre incompetența și interesele de la vârful Guvernului PSD-ALDE care, susține acesta, pun în pericol siguranța și securitatea alimentară a României.

De asemenea, deputatul a adresat zece întrebări la care trebuie să răspundă Liviu Dragnea – Geronimo Brănescu – Petre Daea:
1. De ce nu s-a restricționat circulația animalelor (inclusiv a porcilor) în 2017, când a fost diagnosticat primul focar de Pestă Porcină Africană (PPA)? Dimpotrivă, în populismul său, Petre Daea a făcut presiuni să se deschidă târgurile de animale?

2. De ce anul acesta, după apariția pestei porcine africane, Președintele ANSVSA nu a dispus inspecții (examene clinice) în exploatațiile cu animale, așa cum prevăd normele sanitare veterinare? În celelalte state UE aceste inspecții se fac de două ori pe an, chiar dacă nu evoluează boli grave. Au fost solicitări repetate în acest sens din partea medicilor veterinari, inclusiv la mitingul de protest, din primăvară, din fața ANSVSA. Cred că focarele de boală puteau fi identificate din timp și pierderile ar fi fot mult diminuate, pentru că, potrivit Deciziei CE 709/2014, art. 8, lit. d, se poate face comerț și export din zone libere de PPA, dacă animalele provin din exploatații care au făcut obiectul inspecțiilor de două ori la interval de 4 luni. Nu se bloca astfel toată țara.

3. De ce ANSVSA nu a deblocat Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor? Baza de date nu poate fi utilizată pentru punerea în aplicare și verificarea restricțiilor de circulație a animalelor.

4. De ce Guvernul nu a modificat decât zilele acestea legislația cu privire la vânătoarea mistreților, deși, când are alte interese, emite Oronanțe de Urgență săptămânal?

5.  De ce Centrul Național pentru Combaterea Bolilor a fot convocat abia în 28 iunie, deși primul focar de PPA în Tulcea a apărut în 10 Iunie, cu optsprezece zile înainte?

6. De ce Consiliul Științific al ANSVSA a fost convocat abia la sfârșitul lunii iulie iar planul de eradicare al PPA a fost trimis la Monitorul Oficial abia în 6 August?

7. De ce nu s-au procurat din timp (din 2017) mijloace de incinerare și nu s-au stabilit locuri de îngropare predeterminate pentru eliminarea alternativă a cadavrelor care nu pot fi incinerate (pct. 4, anexa IV, Directiva 92/119/CEE)?

8. De ce nu s-a intensificat programul de supraveghere pasivă la mistreț (examen de laborator din probe recoltate de la animale bolnave sau sănătoase) și nu s-a aplicat această supraveghere în fermele comerciale? De ce nu s-a instituit un program de supraveghere activă la porcii domestici (identificarea de anticorpi la animale clinic sănătoase) ca soluție pentru județele limitrofe celor în care evoluează boala?

9. De ce conducerea ANSVSA a refuzat constant colaborarea cu Colegiul Medicilor Veterinari din România si cu Asociațiile de Crescători?

10. De ce nu s-a făcut de la început o informare corectă a proprietarilor de porcine, a reprezentanților industriei de profil și a întregii populații privind măsurile care se impun, obligațiile ce le revin, precum și gravitatea consecințelor nerespectării acestor măsuri?

Adresez public întrebările la care Guvernul PSD-ALDE trebuie să răspundă după ce a compromis pentru mulți ani de-acum înainte creșterea porcului și industria de profil din România.În acest moment cred că vorbim cu adevărat despre un act de trădare de țară, și despre acțiuni care pun în pericol siguranța și securitatea alimentară a României.

„Cer public demisia celor vinovați: Dragnea, Brănescu şi Daea!”, a încheiat Oros. Acesta a mai sus că de săptămâna viitoare PNL va distribui pliante în localități, prin care îi vor informa pe cetățeni despre pesta porcină africană și cum își pot proteja animalele.

În completare, deputatul Romeo Nicoară a spus că săptămâna viitoare, la Camera Deputaților se va înființa o comisie de anchetă.

Detalii pe satumarenews.ro

CITESTE SI
Mihai Tudose: „Daca cineva vine şi spune că în partid totul este în regulă, nu este”
Adaugat in data de - 1 septembrie 2018

Fostul premier Mihai Tudose a declarat, la finalul şedinţei CEx al PSD de la Neptun, că în partid este „un moment de inflexiune, s-au acumulat nişte tensiuni, s-au spus nişte lucruri”.   „Dacă…

Viorica Dăncilă: „Cei care nu au câştigat puterea vor să o preia prin mijloace nedemocratice”
Adaugat in data de - 24 august 2018

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, că, pornind de la evenimentele din 10 august, a văzut un asalt împotriva unor instituţii ale statului, prima ţintă fiind Jandarmeria….

Dragnea, noi detalii despre povestea cu ”tentativa de asasinare”
Adaugat in data de - 23 august 2018

Dupa ce marți seară Liviu Dragnea a susținut că anul trecut a fost ținta unui asasinat, președintele PSD a venit miercuri cu noi detalii. Liviu Dragnea a povestit la Antena 3 că…




OGLINDA ZILEI      JURNAL POLITIC      FOAIA MARAMURESULUI      PROFIT NEWS      TIME FOR SPORT      FASHION ADDICT      TRADEAUTO      CASA TA CLUJ
ATENTIE ! Acesta este un agregator de stiri. Toate drepturile asupra
continutului regasit pe acest website apartin surselor declarate la finalul fiecarui articol.
apartamente floresti mobila la comanda cluj